Żywność w dzisiejszych czasach jest uboga w składniki odżywcze. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest intensywna uprawa roli, której celem jest szybki wzrost roślin. Gleby są przenawożone, a płodozmiany zaniechane. Efektem takiego stanu rzeczy jest niska zawartość składników mineralnych w produktach roślinnych. Innymi słowy, nasilony stres oraz uboga żywność skutkuje niedoborem magnezu w diecie.

Rola magnezu

Magnez jest bardzo cennym elementem zrównoważonej diety. Niedobory magnezu są bardzo szybko odczuwalne. Ten pierwiastek stabilizuje funkcje układu nerwowego. Wpływa dodatkowo na pracę szarych komórek. Łatwo się domyślić, że niedobory magnezu mogą skutkować trudnościami z koncentracją.

 

Magnez jest bardzo ważny w przemianach metabolicznych, biorąc udział w przetwarzaniu węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Tym samym decyduje o gospodarce energetycznej organizmu.

 

Magnez wpływa na prawidłowe działanie układu naczyniowo- sercowego, a to w sposób pośredni rzutuje na wiele procesów zachodzących w organizmie.

 

Czy tylko sam magnez

 

Warto jest stosować magnez w połączeniu z witaminą B6. Dobre połączenie tych dwóch składników w odpowiednich proporcjach stanowi magne b6. Witamina B6 jest bardzo ważna i powinna być przyjmowana razem z magnezem.

 

Pirydyksyna, czyli witamina b6 jest rozpuszczalna w wodzie. Ta witamina wpływa na około 100 enzymów warunkujących różne procesy w organizmie człowieka. Preparat magne b6 zawiera odpowiednie proporcje obu cennych składników.

Comments are closed.